maandag 26 september 2016

(Geen) prijs

Gisteren speelden vier pianisten in de concertzaal tijdens de jaarlijkse vriendencultuurprijs. Er waren twee prijzen, over eentje besliste de jury en over de andere het publiek. Ze waren het roerend eens, de negentienjarige Vlaming Wouter Valvekens ging er met beide prijzen vandoor. Het is een natuurtalent, hij speelde prachtig dus ik gun het hem van harte. Het is sowieso een beetje een prijzencircus deze maand. Eerder hadden we uiteraard de toneelprijzen en gisteren werden de cabaretprijzen uitgereikt. Allemaal aan creatieve geesten die succesvol hun positie hebben verworven op onze podia. Zoals gisteren het viertal NUHR en de jongeling Tim Franssen, kijk en oordeel zelf, check ons programma.


Ook theaters kunnen prijzen behalen. Zo werden wij als Theaters Tilburg onlangs door ROC De Rooi Pannen uitverkoren tot leerbedrijf van het jaar. En, eerlijk is eerlijk, die prijs behoort eigenlijk maar één man hier in huis toe en dat is onze chefkok Tom Biessen. Ook die prijs is welverdiend, als geen ander is Tom met zijn collega’s dagelijks in de weer met jonge kooktalenten. Hij leert ze de kneepjes van het vak en houdt ze bij de les.

Wel fijn eigenlijk, om eindelijk een prijs te winnen. In december grepen we namelijk naast de titel ‘beste theater van Nederland’. Een titel die door de vrije impresariaten (de verkopers van het niet-gesubsidieerde aanbod op onze podia) wordt uitgereikt aan het theater dat in hun ogen het beste presteert, zowel voor artiesten als publiek. Die prijs ging naar onze collega’s in Rijswijk. En zo eindigden we deze maand ook op de derde plaats voor de Roel Oostra prijs. Die wordt door acteurs en dansers gegeven aan het volgens hen meest gastvrije theater en ging naar Enschede. De prijs is vernoemd naar Roel Oostra, directeur van Schouwburg de Lawei in Drachten vanaf 1962, een legende in de omgang met de artiesten die bij hem optraden.

Nu zijn we weer genomineerd. Dit keer voor een publieksprijs. Maar liefst 4,3 miljoen ANWB-leden mochten hun stem uitbrengen voor het theater dat in hun ogen het meest gastvrij is. De prijzen zijn ingedeeld in vier categorieën, afhankelijk van de grootte van de gemeente waar het theater staat. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld Theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis het tegen ons op moet nemen. Gelukkig staan wij, samen met het Parktheater Eindhoven, in het rijtje grote steden naast bijvoorbeeld de amusementstheaters van VandeEnde en consorten.

Alle aandacht is mooi, dus ik ben wel blij met die vernoeming en blij dat deze prijs het bezoek aan onze theaters promoot. Al vraag ik me wel af of het een eerlijk spelletje is van de ANWB. Het is ze namelijk niet om ons theater, maar om onze entreekaarten te doen. Om als vereniging meerwaarde te behouden voor de leden willen ze de kaarten voor onze voorstellingen graag met korting via hun eigen site verkopen. Een korting die we als theaters en producenten natuurlijk zelf moeten betalen.

Als theaterdirecteur wil ik u niet voor de gek houden. Ik wil dat u op ons kan vertrouwen. Dat als u in mei of juni kaarten koopt voor de volle prijs, u niet later met uitverkoopacties wordt geconfronteerd. Die artiesten en voorstellingen zijn dat immers ook echt waard, ze verdienen het. En het is wel zo gastvrij als u uw kaarten gewoon hier koopt, via onze site, via onze toffe dames aan de telefoon of aan de balie. En die publieksprijs van de ANWB dan? Die gunnen we van harte aan een ander.


Nagekomen bericht. Op 4 oktober 2016 werd de Goudse Schouwburg welverdiend benoemd tot de meest gastvrije schouwburg van Nederland. Zie ook de website van de ANWB.