vrijdag 2 juli 2021

Take off

Eindelijk, daar gaan we weer. Nog niet helemaal als toen, maar toch. Afgelopen zaterdag een eerste echte voorstelling met LeineRoebana, het dansgezelschap uit Breda. Met een echt decor, echte muziek en echte dansers die zich in het zweet werken. En gisterenavond vulde Roué Verveer twee maal onze schouwburg, haalden Tilburgers met hem in de studiofoyer hun Free Heri For All in het kader van de herdenking van het einde van de slavernij en zong Marlies Bloemen voor een gevuld terras op ons buitenpodium. 

Je kan je niet voorstellen hoe fijn dat voor een theaterdirecteur is, na al die maanden gedoe en stilte in ons huis. Ik had er pijn van in mijn buik en was er knap druk mee, zo’n gesloten tent. Deze maand laten we dus nog even zien dat we bestaan, dat we er toe doen. Met een gratis programma op het terras van ons nieuwe theatercafé. Laten we hopen dat het niet teveel regent, dat we elkaar weer kunnen treffen bij een glaasje rosé.

Hoewel, dat podium programmeren we aanstaande zaterdagavond niet. Dan vieren we feest met ons eigen personeel. Mijn collega’s hebben het, elk op hun eigen manier, net zo om hun oren gehad. Zonder publiek liggen hier veel functies stil. Anderen rekenen met mij de talloze noodscenario’s door,  verplaatste voor de zoveelste keer een voorstelling of concert, schilderden muren of schuurden tafels. Morgen zijn we weer samen in één zaal, dat is lang geleden. Dus daar zie ik naar uit.

Maar goed, traditioneel kijken we in de zomer uit naar het nieuwe seizoen. Dat hebben we, zonder brochure dit keer, enkele weken geleden gelanceerd. U zal het er niet aan afzien, maar dat programma heeft ons veel hoofdbrekens en zweetdruppels gekost. Het is enigszins uit balans qua verdeling van voorstellingen naar tijd en plaats. Maar het is wel een topprogramma met fraaie landelijke en internationale high lights. Kijk vooral op onze site, al zal ik er ééntje noemen.

U weet misschien dat ik een bewonderaar ben van hedendaagse dans, vooral van het repertoire van grote Westerse choreografen. Ik ben dan ook verguld met het feit dat we samen met het Holland Dance Festival de productie Swan Lakes van Gauthier Dance naar Nederland kunnen halen. Vier totaal nieuwe vertolkingen van Hofesh Shechter, Marie Chouinard, Marc Goecke en Cayetano Soto. De productie ging vorige week in Stuttgart in première en werd met een minutenlange staande ovatie ontvangen. Nog even wachten, het wordt vanzelf weer winter. 

Gelukkig wordt de kwaliteit van ons programma herkend, er is de afgelopen weken stevig besteld. Goed om te zien dat het vertrouwen in de toekomst en in Theaters Tilburg niet is verdwenen. Er zijn voorstellingen die, net als vroeger, nu al vrijwel zijn uitverkocht. Terwijl het aanbod nog niet compleet is, in september volgt een update met tenminste 35 producties die nu nog in het overzicht ontbreken. Hou dus nog wat spaargeld op de rekening, dan kunt u over een aantal weken alsnog uw slag slaan.