zondag 31 januari 2016

Boeken

De zoektocht naar een nieuw hoofd programmering is niet gelukt. Of niet helemaal, moet ik eigenlijk zeggen. Want vanaf 1 april delen we een programmeur voor de studio en de NWE Vorst. Daar ben ik blij mee. Anneke van der Linden, want zo heet ze, selecteert en boekt de voorstellingen die worden gemaakt voor de zogenaamde vlakke vloer. Als u wel eens in die zalen komt dan weet u waar die naam vandaan komt. De eerste rij van het publiek zit namelijk op dezelfde vlakke vloer als waarop de voorstelling plaats vindt. Dat is anders dan in de schouwburg, waar het podium een slordige meter hoger is en binnen ‘de lijst’ wordt gedanst en gespeeld. Maar goed, die dame gaat er voor zorgen dat zoveel mogelijk fraaie dans- en theaterproducties voor deze zalen worden geboekt. En dat die dus op de juiste plek worden getoond, passend bij het publiek en het profiel van die twee podia.

Nu was er al wel een tijdje een nieuwe programmeur voor de muziek in Theaters Tilburg. Misschien heeft u dat gemerkt aan bijvoorbeeld die bijzondere concerten die de laatste tijd samen met Paradox worden georganiseerd, de fluisterzachte reeks met Incubate, of de gratis Casual Classics concerten met die bebaarde DJ achteraf. Want dat is ‘m, Gert Gering, de man die het muziekaanbod in onze zalen uitzoekt en inboekt. Hij heeft er een goede neus voor. Soms presenteert hij pareltjes waarvan de schoonheid pas achteraf door de grote menigte worden herkend. Daar ligt een kans voor u, dus houdt u hem in de gaten. Oh ja, en volgt u De Wereld Draait Door natuurlijk. Want dat programma ontketent soms een ware stormloop op onze (digitale) kassa’s. Zoals laatst bij The Analogues, de band die de muziek van The Beatles speelt op authentieke instrumenten. Of bij de muziek van Her Majesty, waarvan al onze systemen op tilt gingen nadat ze in dat tv-programma te horen waren.

In dit verhaal resteert nog de grote zaal van de schouwburg waar in het seizoen toch zo’n zes dagen in de week programma in vrijwel alle genres wordt gebracht.  Omdat de tijd voortschreed tijdens die zoektocht naar een nieuw hoofd programmering moest er op een gegeven moment toch wàt gebeuren. Dus ging ik zelf aan de slag en startte het gesprek met die tientallen aanbieders van cabaret, musical, toneel, dans, opera en wat er nog meer op onze podia te zien is. Om vervolgens een selectie te maken en op zoek te gaan naar mooie data in de agenda. Dat is een eervolle taak. Ik mag namens u immers inschatten of de voorstelling achter die titels en lijst met beoogde cast-leden deugt en de moeite waard is. En dat levert een hoop gepieker en gepraat op kan ik u zeggen. Al sta ik uiteraard niet alleen voor. Elk theater heeft een programmeur en we weten elkaar te vinden om inhoud en opzet te bediscussiëren. Inmiddels is het eind januari en is dat selecteren en plannen voor het volgend theater- en concertseizoen wel zo’n beetje klaar. Wij weten dus al wat er volgend seizoen op ons podium te zien is. Al duurt het nog even voor we dat wereldkundig maken.

Eerst volgt namelijk nog het loven en bieden. Alles heeft zijn prijs, ook de meest verheffende kunsten. En al proberen we voor u de beste deal te maken, tegelijkertijd moeten we er voor zorgen dat ook bij Theaters Tilburg de kachel blijft branden. Dat leidt dus tot complexe rekenpartijen en gesteggel met impresariaten. Onder tijdsdruk, want over een paar weken zetten we er een streep onder en gaan we aan de slag met een nieuwe website en een nieuwe brochure.  Om u ervan te kunnen overtuigen dat u vooral veel kaartjes moet kopen voor het weer zomer is. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat er ook na dat moment nog nieuwe voorstellingen en concerten zullen worden geboekt. Soms dienen zich immers actuele kansen aan die we niet willen missen.

Zoals de voorstelling Starman van podiumdier Sven Ratzke. Hij brengt op 6 april 2016 met zijn band een theatrale ode aan David Bowie, met prachtige interpretaties uit de tijd van Ziggy Stardust. Een voorstelling die we besloten te boeken na de plotse dood van deze wereldheld. Eentje die u dus niet vindt in de brochure die we in het voorjaar van 2015 presenteerde. Het loont echt om onze nieuwsbrieven, website en berichten op de sociale media te volgen. Voor u het weet gaat er iets belangrijks aan uw neus voorbij. En dat zou jammer zijn, we hebben het tenslotte met veel zorg en aandacht voor u uitgezocht.