vrijdag 23 februari 2018

Heimwee en verlangen

Begin deze week kwam de personeelskleding van carnaval terug van de stomerij. Rekken vol oranje en groene overhemden gaan weer een jaar in de opslag. De bierlucht en confettisnippers waren al een halve week eerder succesvol uit ons pand verdreven. En met het binnenrijden van die kledingrekken betrapte ik mezelf toch op een gevoel van heimwee. En dat is raar, want eigenlijk ben ik er niet zo van. Van dat carnaval bedoel ik.

Ik ben een geboren Brabander en ik begeef me graag en vaak tussen grote groepen mensen. En al heb ik geen bierallergie, een echte feestneus ben ik nu eenmaal niet geworden. Maar toch, dat jaarlijks toeleven naar het Kruikenconcert en de feesten met carnaval zit inmiddels ook mij in het bloed. Het is vooral omdat er in die dagen in Theaters Tilburg samen snoeihard wordt gewerkt door vrijwel alle medewerkers. En de teamspirit die je daarbij proeft. Die dagen is de wereld even niet groter dan Theaters Tilburg, nou vooruit, niet groter dan Tilburg. En dat is ook wel eens prettig.

Veel tijd om uit te razen was er de afgelopen week overigens niet. Direct volgend op het carnaval waren de zalen hier weer bezet met prachtige concerten en voorstellingen. Goed gevuld met veel publiek, dat ook nog eens. Alsof we er hier in Tilburg met z’n allen geen genoeg van kunnen krijgen. De dagen rijgen zich aaneen. Gisteren nog het adembenemend optreden van de zangers Dayna Kurtz en een uitverkochte show van De Verleiders. Vandaag tot en met zondag overvolle zalen met de hitmusical Annie M.G. waarin Simone Kleinsma de hoofdrol speelt.

Trouwens, over musical gesproken. Deze week mocht ik de plannen presenteren voor De Nederlandse Musical Dagen aan de beoordelingscommissie van het cultuurfonds Brabant C. Samen met de musicalproducenten en de opleidingen hier in Tilburg streven we naar een nieuw festival rond het musicaltalent dat hier in Tilburg wordt opgeleid. En dat is raar, want eigenlijk ben ik er niet zo van. Van musical bedoel ik.

Ik was eerlijk gezegd nooit aangehaakt sinds Joop van de Ende de musical Les Miserables naar Nederland bracht. Natuurlijk ontkwam ik in mijn bestaan als theaterdirecteur niet aan een musical, maar een echte liefhebber was ik niet. Totdat ik in Tilburg kwam dan. Bij de voorstelling Into the Woods van Fontys musical en muziektheater ging ik om. En niet veel later bij Titanic gebeurde dat weer. Wat een talent, wat een overtuigingskracht, wat een zang-, dans- en acteertalent wordt er steeds weer verzameld op ons podium! Sindsdien zet ik me er voor in.

Ik geloof dat er plaats is voor een nieuw landelijk en meerdaags evenement in Tilburg. In Tilburg ja. Omdat dit nu eenmaal de plek is waar meer dan de helft van het Nederlands musicaltalent op de Nederlandse podia is opgeleid de afgelopen twintig jaar. In juni presenteren we daarom, als het aan mij ligt tenminste, de eerste editie van De Nederlandse Musical Dagen.

Dat is waarom ik verlang naar een spetterende Musical Singalong op vrijdag 29 juni, een hoogwaardig Musical Talent Gala op zaterdag 30 juni en nog veel meer. Die dagen brengen we de hele Nederlandse musical en muziektheater wereld naar Tilburg, bij ons in Theaters Tilburg op de rode loper en op het podium. En dat is ook wel eens prettig. Dus hierbij: save the date! Dan laat ik u snel weten of het is gelukt met dat fonds.