woensdag 18 juli 2012

De laatste dag

Het Zuiden is inmiddels al in de derde week van de basisschoolvakantie ondergedompeld. Ik merk er hier nog niks van, al zijn de foyers oorverdovend leeg. In huis zijn de kantoren bezet, er wordt druk getikt en getelefoneerd. Elke dag melden zich al vroeg in de ochtend timmermannen, installateurs en andere robuuste ambachtslieden. Die schroeven stoelen los, onderhouden de hijsinstallatie in de toneeltoren en zagen luchtfilters in de vloer van de concertzaal. Aan de balie is het inderdaad rustig, al zijn onze dames en heren nog aan het bijkomen van de administratieve klus rondom het verlagen van de BTW. Omdat u als klant ook bij ons centraal staat hebben we maar liefst 65.000 kaartjes met 19% uitgeboekt en opnieuw aan u verkocht met 6%. Daar merkte u zelf gelukkig niets van, lees het maar in de brief die als presentje op de deurmat valt. Ik vertrouw er op dat u dit financiële voordeeltje omzet in extra theaterervaringen het komende seizoen. Dat is voor ons beiden beter.

Het nieuwe seizoen is weer vol van beloften, we hebben de brochure er met plezier mee gevuld. Als je verder kijkt in de tijd zie je dat de culturele hemel niet alleen gevuld is met schapenwolkjes. Zojuist las ik de aanvulling op het advies van de Raad voor Cultuur waarin werd ingegaan op de aanvragen van ons huisgezelschap Het Zuidelijk Toneel en van Danshuis Station Zuid. Partijen die een belangrijke rol spelen in Brabant en Limburg, met een nadruk op Tilburg. De bezwaren die zij (en wij als gezamenlijke theaters) inbrachten tegen het eerste advies aan onze staatssecretaris werden van tafel geveegd. En aangezien Zijlstra zich zelf onthoudt van enige inhoudelijke verdieping is daarmee de verkleining van het toneelgezelschap en de opheffing van de dansvoorziening een feit. Tenzij onze volksvertegenwoordiging daar dit najaar anders over denkt, al heb ik daar eerlijk gezegd weinig vertrouwen in.

Ik treur niet over zaken die ik niet kan beïnvloeden. Als een nieuwe werkelijkheid ontstaat, gaan we daarmee aan de slag. Samen met Het Zuidelijk Toneel denken we na welke producties mogelijk zijn vanaf 2013. Welke nieuwe weg kan worden ingeslagen op de zoektocht van regisseur Rümke naar een nieuwe theatervorm met toneel, dans, muziek en spektakel. Omdat ik geloof dat het perspectief biedt op voorstellingen die we nog niet eerder zagen, die onze verwachtingen overtreffen. En binnen Tilburg Dansstad bezinnen we ons op de vraag hoe we de gloednieuwe dansplek aan de Ringbaan kunnen behouden. Zodat jonge dansmakers ook zonder structurele steun van het Rijk in deze stad voet aan de grond houden. Dat vraagt de nodige creativiteit. Niet alleen van de makers, ook van de mensen die geloven dat cultuur goed is voor Tilburg en de Tilburgers.

Het is het doodgeknuffelde credo van Youp. Elke dag is de eerste van de rest van je leven. Toch is vandaag ook de laatste dag, de dag voor de vakantie. Terwijl hier voor de deur lantarenpalen worden verwijderd, stroompunten aangelegd, attracties opgebouwd en terrassen overkapt ga ik mijn koffers pakken. Als nieuwe Tilburger ga ik de grootste kermis van het land missen. Shame on me. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Even naar een plek waar de zon gegarandeerd schijnt, waar de telefoon zwijgt en de mailbox onbereikbaar is. Ik zie u graag, maar nu even niet.