zondag 29 juni 2014

Altijd feest


Deze weken stroomt ons huis over van jong talent. De afstudeerders van Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben vrijwel alle podia in stad en regio veroverd, dus ook die van Theaters Tilburg. Zo was ik afgelopen week bij de voorstelling ‘Company’  van de musicalopleiding. Een erg fraai en niet eenvoudig stuk van Sondheim. Elke student kreeg de kans te laten zien dat het einddiploma niet onterecht is verdiend. Ik weet niet of het waar is, zo lang draai ik nu ook weer niet mee in Tilburg, maar ik geloof dat het een erg sterke lichting is dit schooljaar.

De hele maand juni is de concertzaal ingenomen door de afstudeerders van de afdeling circus. Ik ben  erg trots op de mogelijkheden die deze zaal biedt en op onze technici die dit allemaal maar mogelijk maken. Het podium was vergroot en technisch uitgebreid met alles wat je voor het ‘nieuwe circus’  nodig hebt. En dus zwaaiden er bij de voorstellingen dit weekend meisjes hoog aan de trapeze, klom een behendige acrobaat langs een paal omhoog en vlogen de diabolo’s door de lucht. Ik vertrouw er maar op dat de dames en heren hun weg gaan vinden in de internationale circuswereld. Dat moet lukken, de groep is dit najaar al geboekt bij het sympathieke Brabantse circusfestival Circo Circolo.

Festivals, daar zeg je me wat. Al vanaf eind april is het elk weekend feest in deze stad. De parken en pleinen worden gevuld met een aaneensluitende reeks van met zon en bier overgoten festivals en festiviteiten. Er wordt me wel eens gevraagd waarom er geen zomerprogrammering is op onze podia. Nou daarom dus. In de zomer willen we met z’n allen buiten zijn, niet binnen. Dus leg ik het met ons rood pluche toch zeker zo’n tweeëneenhalve maand  af tegen de drassige velden van de popfestivals en de houten bankjes van  Mundial, De Parade of Theaterfestival Boulevard. En tegen de victorie van Oranje in Zuid-Amerika natuurlijk.

Dat is op zich niet erg. Dan hebben we hier de kans om al die overuren van onze medewerkers te compenseren en wat zaken op te knappen en te veranderen. Elke zomer zijn we druk in de weer met onderhoud en vervanging. Zo werkten we bijvoorbeeld in de vorige zomers aan de inrichting van de concertzaal en de foyers. En is dit jaar restaurant Lucebert aan de beurt. Dat was ook wel weer eens toe aan een likje verf en een deels nieuwe inrichting. We werken hiervoor samen met Osiris Hertman. Deze internationaal gerenommeerde Nederlandse ontwerper is de uitdaging aangegaan om, op basis van de bestaande inrichting, te komen tot een totaalconcept voor een restaurant waar het prettig vertoeven is.

Natuurlijk koesteren we de sterke kanten van ons restaurant. In september kan u weer rekenen op de topkwaliteit van de keuken en ons gastvrije personeel. De entourage zal dan wat hedendaagser en vooral wat opener, wat transparanter zijn geworden. We kwamen er namelijk achter dat een deel van onze gasten geen idee had dat je zo goed kan eten in de schouwburg. Blijkbaar weet niet iedereen waar Lucebert is en waar het voor staat, dus zullen we dit deel van ons bedrijf eens wat meer in de spotlights zetten. Inclusief onze kok Tom Biessen natuurlijk, want uiteindelijk bieden we toch een podium aan zijn culinaire talenten. Het zijn de kookkunsten van hem en zijn team die de perfecte start vormen van een hoogwaardig onbezorgd avondje uit.

Wat dat betreft is het altijd bal, zelfs als we gesloten zijn. Je hoeft je in Tilburg nooit te vervelen, sterker nog, daar is eigenlijk geen tijd voor. Want voor je het weet is het weer Tilburgse Kermis, Incubate of Brabant Open Air. Dus eerlijk gezegd zie ik wel uit naar die paar weken in het jaar dat ik niet in een theater- of concertzaal zit. Even geen feest, om daarna weer met vol enthousiasme aan de slag te gaan. Ik wens u een fijne zomer.